
 

Below are common questions and answers for those wishing to start a  
Chess Team to represent their AIA-affiliated High School. 

Q1:  Is my high school AIA affiliated? 

A1:  You may check to see if your school is AIA affiliated by going to the title bar, clicking on 

‘schools,’ ‘member directory,’ and then searching for your school. 

Q2:  How many chess players do I need to have to participate? 

A2:  Even one player can play, but it takes three to make an official team.  Five is a complete 

team.  If you have less than three or more than five, those players will play in the alternate 

section instead of the varsity section. 

Q3:  What rules guide AIA chess? 

A3:  Rules and Guidelines are explained in Article 37 Chess.  Article 37 may be found by going to 

AIA, Activities, and then the Chess page.  

Q4:  What kind of equipment will we need? 

A4:  Contact your Region Director for information on the specific types of boards, chess pieces, 

and clocks used.  Each player should be equipped with a chess bag, board, pieces, clock, 

scorebook, and pen or pencil. 

Q5:  Who is my Region Director and what is their contact information? 

A5:  Region Directors’ names and email addresses may be found on the AIA, Activities, Chess 

page. 

Q6:  When does the chess season start and end? 

A6:  Chess runs parallel to football in the fall.  The schedules for each region are posted on the 

AIA website and you can contact your Region Director or State Director for guidance.  The first 

tournament is usually within the first few weeks of school, so you will need to start forming 

your team and contacting the Regional Director within the first week of school starting in the 

fall.  You can, of course, begin at any time but the official season starts very soon after school 

starts. 

Q7:  In which Region does my school belong? 

A7:  School placement within regions can be determined by contacting the State Director. 

If you have any more questions, please contact your Region Director, State Director, or the AIA 

Tournament Coordinator. 


