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Frequently asked Questions
(Updated — 08 — 21 - 2013)

Q: How many opportunities will we have to qualify?

A: (14) Fourteen Total: A combination of nine hole matches, eighteen hole matches and/or invitational’s
(an eighteen hole match counts as two opportunities and a school/player gets a maximum of five
invitational’s)

Q: What is the last date for a school to play a qualifying round?

A: Saturday October 19, 2013!

Q: Can a player use a range finder?

A: Yes distance measuring devices, per USGA and local association guidelines, are permitted in all high
school play. Other technology (including, but not limited to, mobile phones, music players and the like) is
NOT permitted for use during a competitors’ round. The penalty for using illegal technology is, in the first
incident, two (2) strokes and, in the second occurrence, disqualification.

Q: Can a school qualify more than five players?

A: No school can qualify more than one team (five players). If you qualify as a team you may bring any
number of players you want but only 5 players will play per day.

Q: What if a school qualifies four or five players individually, but has not met the team qualifying
criteria for five qualifying “legs”?

A: Those individuals who have met the qualifying criteria are eligible to play in the State Championship but
they will only compete as individuals and not for any team awards.

Q: Who will be monitoring the qualifying scores?

A: The players will exchange score cards at the end of their round, the coaches will transfer scores to the
schools Golf Score Sheet. Then each coach will be responsible for inputting their qualifying scores onto the
AlA web site.

Go to aiaonine.org — coaches - fall golf - Results must be reported within 72 hours. AIA By-law 11.5

Q: What if an error in reporting of Official scores is found?

A: If the scorecard is signed and that is the number reported it will remain, however, if the school
administrator made the error transferring the score(s) to the AIA web site it can be corrected.



Q: Where do | find the course rating?

A: The course rating is different for every tee box on a golf course. It may be printed on the course
scorecard (usually for 18 holes). It may also be posted in the pro shop or can be found on the USGA web
site. http://ncrdb.usga.org/NCRDB/

Q: Can we play girls on the boy’s team?

A: Yes, girls can use any of the forward tees if they desire, they must use appropriate course rating but will
still need to shoot corresponding Division “target “ score to qualify for the boys State Tournament.

Q: What if we have more than one “Home Course”?

A: Designate one (1) course as your home course.

O: What if my team is the visiting team at my home course?

A: This situation would NOT constitute one of your home course scores.

Q: Can we play multiple tee’s?

A: Yes; A coach may move up a maximum of 2 tee’s per 9 holes. If a coach moves up 3 or more tees then
they must use the forward rating.

Ex: A match is being played from the Blue tee’s on a course that uses Blue, White and Red tee’s. The
Home coach tells the players to play off of two White tee’s. In this case the Blue tee rating would be used.
If the coach told the players to play 3 or more holes from the white tee’s, then they would use the White tee
rating.

Q: What if the round is not completed due to darkness?

A: In order to count as a qualifying round, all nine holes must be completed. The AIA strongly encourages
schools to work with other member schools and golf courses to insure that the starting time allow the match
to be completed before dark. All the scores that were completed before dark can be used to qualify.

Q: What about local rules printed on the scorecard for the course being played?

A: The local rules printed on the course scorecard are not in effect for qualifying scores.

Q: May any local rules be used for qualifying rounds?

A: Yes. The allowable local rules are listed below:
e Abnormal ground conditions:

0 Burrowing animal holes: In desert areas relief is for lie of ball and swing only; not
stance.

0 Ground under repair: Areas enclosed by white lines.

0 Aeration holes: Free relief.

0 Sod seams: Except in a hazard, if a seam of cut turf (not the turf itself) interferes with
the lie of the ball or the area of intended swing, the player may take relief without
penalty by dropping the ball within one club-length of the nearest point of relief, not
nearer the hole.

e Dropping zones: Areas may be provided as additional relief options for specific situations.
o Embedded ball: Relief through the Green.
e  Obstructions:
0 Stones in bunkers: Are treated as movable obstructions.
0 Prepared rock beds: All areas of prepared rock beds are deemed to be obstructions.



http://ncrdb.usga.org/NCRDB/

Q: To speed up play and for safety concerns for the players, we have typically played the “desert
rule” in our matches. Is this allowed?

A: As a coach, you can decide how your players will play the match. However, only the round(s) played by
USGA rules will be eligible for qualifying scores. The “desert rule” is not a USGA rule. Therefore playing
by it will prohibit those scores from being possible qualifying scores.

Q: To speed up play, matches are occasionally played with “double par pickup”. Is this allowed?

A: Again, as coach, you can decide how your players will play matches. However, only a round(s) played
by USGA rules will be eligible for qualifying scores. “Double par pickup” is not a USGA rule. Therefore
playing it will prohibit those scores from being possible qualifying scores.

Q: Must all players participating in a match play by USGA rules?

A: All players who are attempting to post a qualifying score must play by USGA rules. However, if an
individual player or team decides prior to the start of the round or during the round that they no longer wish
to attempt to post a qualifying score they may play by another set of rules as specified by the host school.

Q: Do spectator rules apply during the regular season?

A: Yes; see AlA golf tournament guide for spectator rules & information.

Q: Who should I contact if |1 have additional questions regarding the golf qualifying procedure?

A: Start with your Athletic Director or one of the golf Committee members listed on page 4 of the golf
tournament guide.

Q: What if a school plays an ineligible player, does the team score count toward qualifying, if not,
how about the individual scores.

A: If a golf team plays an ineligible player, the team score is forfeited and does not count toward a
qualifying number, however the individual player’s scores will count as one of their individual qualifying
scores. The Team will still need to make the 5 qualifying scores or “legs” to receive a team total at the State
competition

Q: Can the same nine (9) holes of an 18 hole course be played twice if a match is an 18 hole match?

A: Yes

Q: Can a coach substitute player (s) between nines of an 18 hole match?

A: Yes

Q: Does an 18 hole target score count as a qualifying score?

A: No; each of the nine (9) holes count on their own as qualifying scores.

Q: Does the three (3) qualifier maximum at your home course still stand?

A: Yes, there is no difference between four (4) nine (9) hole matches or two (2 ) eighteen (18) hole matches
on a school’s home course.



