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ARTICLE 17 

 

COACHES AND COACHING 

 
17.1 COACHING QUALIFICATION – All head and assistant coaches, whether paid or volunteer must complete the NFHS 

Fundamentals of Coaching course, or approved equivalent, within forty five (45) days from the date of hire.  Additionally, 

all head and assistant coaches, whether paid or volunteer, shall complete the NFHS online education course entitles 

“Concussion in Sports – What You Need to Know” prior to starting coaching duties.  

 

17.1.1 Coaches shall be approved in accordance with the personnel policies of the school district and in accordance 

with the Arizona Revised Statutes. 

 

17.1.2 All head varsity coaches shall have valid Arizona Teaching Certificate, Arizona Coaching Certificate, or have 

completed the National Federation of State High School Associations Level I Certification online at 

https://nfhslearn.com within forty five (45) days from date of hire. 

 

This certification shall be on file or recorded in the office of the principal or his/her designee. 

 

NOTE: For the titles of valid Arizona Teaching Certificates, please refer to the Arizona Department of Education 

website https://www.azed.gov/educator-certification/forms-and-information/certificates. 
 

17.1.3 Any and all salary or remuneration shall be from the school district by which the coach is employed and no salary 

or remuneration for school coaching shall be from any outside source. 

 

17.2 COACHING DURING PRACTICE / COMPETITION 

 

17.2.1 During interscholastic practices or contests only school authorized coaches are to coach, except as stated in 

section 17.3, Paragraph 17.3.1 of this Article. 

 

17.2.2 A School authorized coach shall be in attendance during all tournament warm-ups. 

DETERMINATION: 

Q: May a high school speech team or individual be coached by other than school personnel? 

A: No. The AIA Executive Board determined that speech directors and assistants shall comply with Article 17, 

Section 17.1. (Ex. Bd. 8/77). 

 

17.3 COMPLETION OF CONTEST – EJECTION OF COACH 

 

17.3.1 When a coach is ejected from a contest, a properly constituted school administrator or assistant coach shall 

direct and supervise the team during the remainder of the contest. If no properly constitute school administrator 

or assistant coach is available to direct the team, the official shall declare the contest a forfeit. 

 

17.3.1.1 The ejected coach shall immediately vacate the premises, meaning the coach must leave the 

stadium, gymnasium or other competition area. 

 

17.3.1.1.1 Premises are defined as the total area of contest and spectators. The ejected coach 

may not remain to watch the contest. 
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17.4 COACH’S / SPONSOR’S CODE OF ETHICS 

 

17.4.1 It shall be the responsibility of a coach to follow the directions provided in the following Coach’s Code of Ethics. 

Violations of the first three items of the Code may result in a sanction to the offending school. 

 

17.4.2 A COACH / SPONSOR SHALL: 

 

17.4.2.1 Abide by the National Federation and AIA rules in both spirit and letter. 

 

17.4.2.2 Ensure that the Recruitment Rule defined in Article 15, Section 12 is honored by everyone associated 

with their program. 

 

17.4.2.3 Coaches and/or game management personnel will not manipulate or control the environment or game 

conditions to gain an advantage over an opposing team or individual. 

 

17.4.3 A COACH / SPONSOR SHOULD: 

 

17.4.3.1 Cooperate with others in the field of education. 

 

17.4.3.2 Exemplify behavior that is a credit to the teaching profession. 

 

17.4.3.3 Exercise patience, tolerance and diplomacy in relations with all players and co-workers, contest 

officials and spectators. 

 

17.4.3.4 Adhere to high ideals of sportsmanship: quality of cooperation, courage, unselfishness and self-

control; desires for clean, healthful living; and respect for wise discipline and authority. 

 

17.4.3.5 Support all reasonable moves to improve athletic conditions, to provide for adequate equipment, and 

to promote the welfare of an increased number of participants. 

 

17.4.3.6 Demonstrate high ideals, good habits and desirable attitudes in professional behavior, and demand 

the same standards of the players. 

 

17.4.3.7 Not make statements to or use the news media in a manner that is not consistent with the principles 

and objectives of the AIA, which include promoting cooperation, friendship and good sportsmanship 

among member schools. 

 

17.5 OPEN FACILITIES 

 

17.5.1 The AIA Executive Board has established the following guidelines relative to open facilities programs conducted 

by member schools.  These open facilities guidelines are not intended to restrict or limit member schools’ ability 

to rent or lease their facilities. 

 

17.5.1.1 Member schools may open their gymnasiums and other athletic facilities under the direction of the 

principal or designee for recreational activities to students without being in violation of AIA Bylaws 

under the following guidelines. 

 

17.5.1.1.1 The facility is open to all students enrolled in that school for participation.  

 

17.5.1.1.2 Students not enrolled in a school may not be permitted to participate in recreational 

activities offered by that school. 

 

17.5.1.1.3 Supervision by school personnel is required. 

 

17.5.1.1.4 Participation is free of charge, voluntary and is not required directly or indirectly for 

membership on a team. 

 

17.5.1.1.5 The school administration assumes the responsibility for making certain that there is 

adherence to these guidelines. 

DETERMINATION:  Only students that are enrolled at that member school, and home school 
students that the member school reasonably believes are in compliance with ARS §15-802.01, may 
be allowed to use that member school’s open facilities.  (Ex. Bd. 4/20/09)    


